Sankaritarinoita jo sata vuotta

Digisosiaalityön uranuurtaja

Pelastakaa Lapset ry on digisosiaalityön asiantuntija. Korona-aikana yhdistys koulutti paljon ammattilaisia etänä tehtävän sosiaalityön saloihin.

Pelastakaa Lapset ry:n vuosien 2017–2021 hanke Digitaalinen sosiaalityö lasten ja nuorten tukena osui oikeaan aikaan. Koronapandemian iskettyä Suomeen vuonna 2020 hankkeen hedelmistä oli jo tarjota sosiaalityön ammattilaisille ideoita ja tietoa siitä, miten tehdä sosiaalityötä hyvin etänä.

— Koko hanke lähti ajatuksesta tavoittaa lapset ja nuoret heille tutuilla tavoilla ja heille tutuissa kanavissa, kuten sosiaalisessa mediassa. Näin he voisivat saada matalalla kynnyksellä tietoa sosiaalipalveluista, chatata anonyymisti ja tarvittaessa hakeutua tuen piiriin. Päämäärä oli tavoittaa lapsia ja nuoria ennaltaehkäisevästi, jo ennen tilanteiden kriisiytymistä, hankesuunnittelijana toiminut erikoissosiaalityöntekijä Sonja Soini kertoo.

Jo ennen koronaa Pelastakaa Lapset oli auttanut SPR:n Espoon nuorten turvataloa ottamaan käyttöön videopuhelut ja havainnut, että videoyhteyden ansiosta nuorilta peruuntui paljon vähemmän tapaamisaikoja kuin aiemmin.

— Sosiaalialalla on paljon asiakkaita, jotka eivät pysty tulemaan tapaamiseen, kun heitä vaikkapa ahdistaa liikaa. Heille etäsosiaalityö on erittäin hyvä tukikeino, Soini sanoo.

 

Pelastakaa Lapset ry:n Digitaalinen sosiaalityö lasten ja nuorten tukena -hankkeen verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa ja käytännön vinkkejä digin soveltamisesta sosiaalialalle.

Hankkeen pohjalta kehitetään koko ajan lisää digisosiaalityön eri alueita kuten digitukihenkilöpalvelua, lasten palautejärjestelmää ja erilaisia verkkovalmennuksia.

Adolf Von Bonsdorff
(1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.

ADOLF VON BONSDORFF (1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.