Sankaritarinoita jo sata vuotta

Kasvatustyön näkymättömät sankarit

Pelastakaa Lasten toiminnan peruskiviä ovat aina olleet paikalliset vapaaehtoiset ja lahjoittajat, jotka omalla tavallaan antavat panoksensa hädänalaisten lasten auttamiseen.

Pelastakaa Lapset ry:llä löytyy nykyään monia mahdollisuuksia auttaa hädänalaisia lapsia. Auttaa voi esimerkiksi toimimalla sijaisvanhempana, tukiperheenä, tukihenkilönä, sporttikummina, verkkovapaaehtoisena, lomakodin tarjoajana tai lahjoittajana.

 

Sijais- ja ottovanhemmat ovat olleet yhdistyksen toiminnan keskiössä alusta lähtien. Vuonna 1947 yhdistys kiitti vuosikertomuksessaan kasvatti- ja ottovanhempia otsikolla ”kasvatustyön näkymättömät sankarit” näin:

 

Yhteiskunta on suuressa kiitollisuudenvelassa näille syrjässä oleville hyväntekijöille, joiden keskuudesta usein löytää jaloja luonteita. [–]. Nämä [–] ansaitsevat kasvatustyön näkymättömien sankareiden nimen. Tulkoon tämä rehellinen tunnustus heidän osakseen kun yhdistys jättää taakseen toimintansa ensimmäisen vuosisataneljännestaipaleen.”.

 

Paikallisyhdistyksen jäsenenä löytää samanhenkisiä ihmisiä ja pääsee toimimaan omalla paikkakunnallaan yhdistyksen arvojen mukaisesti sekä vaikuttamaan toiminnan suuntaan. Suomessa toimii tällä hetkellä 75 Pelastakaa Lasten paikallisyhdistystä. Niissä muun muassa tuetaan lasten opiskelua ja harrastamista, järjestetään tapahtumia ja toimintaa lapsille sekä perheille.

 

Tutustu lisää:

Tukiperhe 

Tukihenkilö 

Sporttikummi 

Verkkovapaaehtoinen 

Sijaisvanhempi 

Lomakodin tarjoaja 

Lahjoittaja 

Jäseneksi

Perhe hiekkalaatikolla Laaksolahdessa 1940-luvun alussa. 
Kuva: KAMU Espoon kaupunginmuseo

Oman kodin rakentajat vuokra-asunnossaan.
Kuva: SA-Kuva

ESTER STÅHLBERG
(1870–1950)

Pelastakaa Lapset Ry:n perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Vuonna 1920 hän avioitui lapsuudenystävänsä, presidentti K.J. Ståhlbergin kanssa.

Adolf Von Bonsdorff
(1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.

ADOLF VON BONSDORFF (1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.