Sankaritarinoita jo sata vuotta

Kodinomaiset pienryhmäkodit

1970-luvulle tultaessa perheryhmäkodeista siirryttiin pienryhmäkoteihin. Aluksi pienryhmäkodit oli tarkoitettu etupäässä pojille, mutta vuodesta 1974 lähtien kaikki kodit alkoivat ottaa vastaan myös tyttöjä.

Moni sijoitettu lapsi joutui teini-ikään tultuaan keskitasoa vaikeampiin haasteisiin kasvatusvanhempiensa kanssa. Heidän tuekseen tarvittiin silloin yksityiskotihoitoa ammattitaitoisempaa apua, mutta myöskään isot lastenkodit eivät sopineet kaikkien lasten hoitopaikoiksi.

Näitä lapsia ja nuoria varten Pelastakaa Lapset ry perusti vuosina 1957–1966 yhdeksän perheryhmäkotia eli pientä, kodinomaista lastenkotia. Tavoite oli sijoittaa yhteen perheryhmäkotiin korkeintaan yhdeksän lasta.

 

Aluksi nämä perheryhmäkodit rakentuivat laitosta johtavan pariskunnan oman perheen ympärille, mutta johtajapariskuntia oli kuitenkin vaikea löytää. 1970-luvulle tultaessa perheryhmäkodeista siirryttiin pienryhmäkoteihin, joiden kaikki työntekijät olivat ammatillisesti koulutettuja.

 

Perheryhmäkodit perustettiin  etupäässä poikia varten, mutta vuodesta 1974 lähtien kaikki kodit alkoivat ottaa vastaan myös tyttöjä.

 

Tällä hetkellä Pelastakaa Lapset ry:llä on viisi pienryhmäkotia vastaavaa, 7-paikkaista kodinomaista sijaishuoltoyksikköä: Kaisla ja Pärske Vantaalla, Raunila Jyväskylässä, Ritvala Vääksyssä ja Suvilinna Turussa.

Kuva on vuodelta 1978.  Pojat eivät liity pienryhmäkoteihin, vaan ovat Keiteleen nuorisoviikon osallistujia.

Kuva Digi.kirjastot.fi

ESTER STÅHLBERG
(1870–1950)

Pelastakaa Lapset Ry:n perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Vuonna 1920 hän avioitui lapsuudenystävänsä, presidentti K.J. Ståhlbergin kanssa.

Adolf Von Bonsdorff
(1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.

ADOLF VON BONSDORFF (1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.