Lomakotitoiminta
Lasten lomakotitoimintaa on järjestetty Pelastakaa Lapset ry:ssä jo yli 70 vuoden ajan.
Vuonna 1949 Pelastakaa Lapset ry järjesti ensimmäisen kerran kaupunkilaislapsille mahdollisuuden päästä lomalle maaseudulle. Aluksi tavoite oli vahvistaa heikolle ruoalle jääneitä lapsia fyysisesti elintarvikepulan kurittamassa tilanteessa. Maaseudulla lapset saivat koko kesän ajan terveellistä ruokaa, puhdasta ilmaa ja uusia, virkistäviä kokemuksia.
1960-luvulla anomukset kesänviettopaikkaan pääsemisestä tekivät lähes aina lapsen omat vanhemmat ja yleisimmät syyt olivat ansiotyössä käynti tai elämänvaikeudet kuten perheen rikkoutuminen. Yhä jatkuva lasten lomakotitoiminta onkin aina mahdollistanut myös heidän perheilleen omien asioiden hoitamista ilman huolta lasten pärjäämisestä kotona yksin. Työpaikkojen lomat ovat yleensä lyhyempiä kuin koulujen lomat, joten varsinkin yksinhuoltajilla voi olla haastavaa järjestää loma-ajan arkea lapselle turvalliseksi ja virkistäväksi.
Vuonna 1991 järjestön kautta lomaili 1425 lasta yhdistyksen yksityisissä vapaaehtoisissa lomakodeissa. Näitä lomakoteja järjestöllä oli tuolloin 650 eri puolilla Suomea.
Lomakotitoiminta on erinomaista ennaltaehkäisevää lastensuojelua. Monelle lapselle lomakodista on myös tullut luontevasti tukiperhe, johon voi olla yhteydessä ympäri vuoden. Lapsi voi viettää heidän luonaan eri pituisia jaksoja aina tarpeen ja sopimusten mukaan.
Lomakotitoiminta on yhä suosittua. Pelastakaa Lapset ry tarjoaa tänä päivänä lomakoteja niille lapsille, joiden perheillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia ympäristönvaihdokseen loman aikana tai jotka joutuisivat pitkän koulun kesäloman aikana olemaan osin yksin kotona vanhemman tai vanhempien työssäkäynnin vuoksi.
Paluu Helsinkiin. Ryhmäkuljetus on saapunut Kallioon ja Pelastakaa Lapset ry:n lapset palaavat kesälomalta takaisin koteihinsa.
Kuva: Kansan arkisto