Sankaritarinoita jo sata vuotta

”Maailma ei ole valmis”

”Haluan sydämestäni kiittää kaikkia, jotka joko omassa yhdistyksessämme tai muualla toimivat lahjoittajina, vapaaehtoisina ja työntekijöinä lapsille paremman maailman puolesta.”

Hanna Markkula-Kivisilta

Pelastakaa Lapset ry jatkaa lasten aseman puolustamista myös seuraavat sata vuotta, pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta sanoo.

Hanna Markkula-Kivisilta on Pelastakaa Lapset ry:ssä vasta kuudes pääsihteeri. Hän on johtanut järjestöä vuodesta 2003. Tänä aikana lasten asema on globaalisti mennyt paljolti parempaan suuntaan.

— Lainsäädännöt ovat kehittyneet ja lapsikuolemat ovat vähentyneet. Monin paikoin maailmalla absoluuttisesta köyhyydestä on noustu pois, minkä ansiosta lapset ovat esimerkiksi päässeet paremmin kouluun, Markkula-Kivisilta katsoo.

 

Toki lasten oikeuksien esteeksi on 2000-luvulla ilmestynyt myös uusia haasteita.

— Muun muassa ilmastokriisi ja akuutti koronapandemia ovat tuottaneet takapakkia. Kun kuivuus tai tulvat vievät sadon ja karjan ja perheen toimeentulo vähenee, aliravitsemus ja lasten kuolleisuus, lapsiavioliitot ja toisaalta lapsityövoiman käyttö lisääntyvät.

 

Suomessa yksi suurimpia muutoksia vuosituhannen vaihteesta lähtien on ollut internetin ja sosiaalisen median voittokulku. Lapsille digitaalinen ympäristö on avannut mahtavia uusia mahdollisuuksia, mutta tuonut samalla elämään uusia vaaroja.

— Lapset altistuvat nykyisin esimerkiksi seksuaaliselle ja väkivaltaiselle materiaalille aivan liian helposti ja varhain eikä vanhemmilla ole mitään ehdottomia keinoja estää tätä, Markkula-Kivisilta arvioi.

 

Pelastakaa Lapset ry on ollut kehityksessä hereillä ja on digitaalisen lastensuojelun johtavia ellei johtava järjestö Suomessa. Järjestö lanseerasi juuri digitaalisen lapsuuden keskuksen, josta löytyy kootusti kaikki, mitä järjestössä tehdään lasten suojelemiseksi, tukemiseksi ja auttamiseksi digitaalisessa maailmassa.

 

Uusien toimiensa lisäksi järjestö jatkaa perinteistä sijaishuoltoa, tuottaa perhekuntoutusta, tarjoaa adoptiota ja adoptioneuvontaa ja jatkaa ehkäisevää lastensuojelutyötä kuten lomakotitoimintaa, josta on kehittynyt ympärivuotista tukiperhe-, tukihenkilö- ja sporttikummitoimintaa.

 

Lastensuojelun asiantuntijuutta yhteiskunnassa lisätään vireällä kehittämis-, julkaisu- ja vaikuttamistoiminnalla. 2000-luvulla järjestön kansainväliset ohjelmat, kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu ovat kasvaneet roimasti: ne kattavat jo puolet järjestön toiminnasta.

 

Arvokasta työtä maailman lasten hyväksi siis riittää kaksin käsin tehtäväksi vielä sadan toimintavuoden jälkeenkin.

— Maailma ei tosiaan ole valmis, vaan meitä maailmanparantajia tarvitaan yhä.

— Haluan sydämestäni kiittää kaikkia, jotka joko omassa yhdistyksessämme tai muualla toimivat lahjoittajina, vapaaehtoisina ja työntekijöinä lapsille paremman maailman puolesta.

Adolf Von Bonsdorff
(1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.

ADOLF VON BONSDORFF (1862–1928)

Vaikutusvaltainen lastensuojelun suunnannäyttäjä, Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja johtosäännön laatija. Von Bonsdorff vaikutti voimakkaasti Suomessa lastensuojelulain syntyyn.